Prettig weekend 16 oktober 2015

Groei realiseren, dat doel heeft Robin Jillings, de kersverse voorzitter van Zwemvereniging Waterland, zichzelf en zijn bestuur gesteld toen hij dit voorjaar de voorzittershamer overnam van Marjan Schellinger. “Groei, daar zijn we als vereniging wel aan toe,” zegt hij. “Als club hebben we een wat moeilijke tijd doorgemaakt. De crisis heeft ons leden gekost. De groeiende populariteit van sociale media en games eveneens. Ik heb sterk de indruk, dat voor heel veel jonge mensen een sport beoefenen op het tweede plan is terecht gekomen. Terwijl er een tijd was, dat bijna iedereen lid was van één en in veel gevallen zelfs van meerdere sportclubs. Door dat gebrek aan belangstelling, ook van begeleidende ouders trouwens, zijn we al gestopt met onze selectie-afdeling. Terwijl er nog best wat zwemtalent binnen de club was. Maar de basis werd gewoon te smal om als club nog echt met een selectie te kunnen werken.”

Recreantenvereniging
ZV Waterland is nu dus puur een recreantenvereniging. Maar dat mag volgens voorzitter Jillings de zwempret niet drukken. “We bieden nog altijd interessante mogelijkheden voor jong en oud,” aldus de voormalig secretaris. “Bij ons kunnen de jongste zwemmertjes terecht, mits in bezit van een zwemdiploma B. We hebben zwemuren voor de wat oudere jeugd en we hebben de Masters. Dat is een relatief grote groep recreatieve zwemmers met toch nog een klein beetje ambitie om zo af een toe eens in wedstrijdverband de krachten te meten. Ik zwem zelf ook nog altijd met veel plezier bij de Masters. Een paar keer per jaar schrijven we in voor een toernooi en we houden jaarlijks onze eigen recreatieve vierkamp. Trimzwemmers, en hoofdzakelijk zijn dat de door ons bijzonder gerespecteerde senioren, kunnen eveneens terecht bij  onze vereniging. Zelf geef ik nog altijd op de dinsdagavond een uur les aan de oudere jongeren. Met ruim 40 jaar zwemervaring kan ik iedereen op alle niveaus wel iets bijbrengen op conditioneel of technisch niveau. Er is vraag naar dit soort begeleiding, dus biedt ZV Waterland die ook. Het zou mooi zijn als het enthousiasme voor het zwemmen weer zou toenemen en daarmee dus ook ons ledenbestand. Dan konden we weer wat meer zwembaduren huren hier in Monnickendam en ons aanbod op zwemgebied uitbreiden.”

Zwem4daagse
Een mooie gelegenheid om kennis te maken met Zwemvereniging Waterland is de Zwem4daagse  die de club dit jaar voor de zesde keer organiseert. In de herfstvakantie kan iedereen deelnemen. De avonden staan gepland voor maandag 19, dinsdag 20, donderdag 22 en vrijdag 23 oktober 2015. Zwemmers kunnen kiezen uit vier keer 10 banen of vier keer 20 banen zwemmen. Deelname kost slechts €7,50. “De populariteit van de zwem4daagse groeit. De eerste paar keer kwamen er bijna alleen leden van onze club naar het zwembad maar de laatste paar edities hebben steeds meer mensen van buitenaf getrokken. Die lijn hopen we voort te zetten.”
Deelnemers aan de Zwem4daagse hebben zich wel te houden aan een aantal regeltjes, maar daar staat tegenover dat er ook iets te winnen valt. Wie tijdens de zwemvierdaagse aan ‘de eisen’ voldoet, kan een prachtige herinnering mee naar huis nemen in de vorm van een heuse medaille. Groot voordeel is dat iedereen de gekozen zwemafstand in zijn of haar eigen tempo kan afleggen. Onderweg mag er gerust worden, maar de zwemmers mogen het water niet uit! “Wie dat toch doet, al is het maar om naar het toilet te gaan, moet weer helemaal opnieuw aan de dag-afstand beginnen,” zegt Robin Jillings met een knipoog, want echt streng is de jury niet. Het gaat immers in de eerste plaats om het zwemplezier. Elke avond van de zwemvierdaagse is anderhalf uur beschikbaar om de tien of twintig baantjes te voltooien.

Tekst: Henk Sprenkeler
Foto: Studio Arnold van der Zee

Lees hier meer over ZV Waterland in Prettig Weekend.